MerijnSoeters-9051Roeier Kaj Hendriks (USR Triton) is regerend wereldkampioen in de zware vierzonder. Het portret dat Stephan Vanfleteren maakte van hem en zijn ploeg siert deze site.

Een prachtig initiatief! Er ontbrak tot op heden nog een plek waar de mooiste verhalen en portretten uit de (recente) Nederlandse roeigeschiedenis gebundeld zijn. Met de beschikbaarheid van internet en nieuwe roeimedia wordt er wel meer gepubliceerd, maar dit gaat vaak ten koste van het overzicht. Verhalen over topploegen rouleren nu vaak enkel voor een korte tijd binnen verenigingen, in de media of de nationale equipe. Maar binnenkort kunnen we gewoon een boek uit de kast pakken. Op deze manier blijven de inspirerende verhalen gewaarborgd voor toekomstige roei(st)ers en andere sportliefhebbers.
Naast dat ik uitkijk naar het boek zelf, hoop ik dat de Stichting hiermee de mogelijkheden krijgt om in de nabije toekomst nog meer te publiceren. Immers, het Nederlandse roeien staat nog steeds niet voldoende op de kaart.

Nico Rienks-5702

Oud-roeier en gouden Olympiër Nico Rienks is één van de geportretteerden in Helden op het Water (niet de foto rechts).

Knap werk van liefhebbers van de Nederlandse roeisport! Het roemrijke verleden en het talentvol heden worden op artistieke wijze samengebracht. Helden van weleer en toppers van nu zijn met groot geduld en met oog voor detail prachtig geportretteerd door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Ik mocht het zelf beleven. Dit boek, dat het roei-oeuvre van Leo van de Ruit afsluit, is echt een juweel.